Els reptes que planteja l’atur a l’administració local

Aquesta setmana m’ha tocat fer el paper de portador de males notícies quan molts mitjans de comunicació del Maresme m’han trucat per parlar de les dades que hem publicat d’atur el mes d’octubre a la comarca des de l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme (enllaç). Per primera vegada el Maresme ha arribat al 15% de taxa d’atur i als 34.000 aturats. La tendència negativa fa quasi dos anys que dura i s’accentua quan s’acaben els contractes del sector turístic.

Sovint em pregunten què podem fer des dels ajuntaments i el Consell Comarcal per fer front a aquestes dades. I els explico les tasca que portem a terme des dels clubs de la feina, les borses d’intermediació, la programació de formació ocupacional o la prospecció empresarial. Fem molta feina i, en general, la fem ben feta. 

El problema rau en què la gent espera -i amb raó!- que resolguem els problemes immediats d’atur. I totes les nostres competències van encaminades a millorar la situació a mig i llarg termini. On podem ser realment útils les administracions locals és promoure programes de diversificació de l’economia dels nostres municipis per no jugar-nos-ho tot a una sola carta (i s’està fent bona feina en comerç, en turisme, en promoció de l’emprenedoria, etc.), o en la programació de sòl industrial. En aquest darrer aspecte encara avui, la major part d’alcaldes no han entès que la programació del sòl no ha de ser una feina de la regidoria d’urbanisme (només), sinó que ha d’implicar el conjunt de l’ajuntament i especialment aquells qui treballem en favor de l’economia productiva.

A més, els ajuntaments som la primera porta on truca una persona aturada i les competències per atendre-la bé són, en molt casos, en mans del Servei d’Ocupació de Catalunya. Cal que assolin un acord de país per tal que els ajuntaments formem part activa de la gestió del Servei d’Ocupació de Catalunya. Així ho demanda la ciutadania.

Finalment, m’agradaria fer una reflexió sobre el paper -al meu parer, absolutament imprudent, que han tingut alguns alcaldes i regidors en els darrers temps. Quan l’economia funcionava a ple rendiment i algú els anava a veure explicant-los que s’havia quedat a l’atur, ells responien prometent-los feina. I quan tancava alguna empresa, anaven a les assemblees de treballadors i els prometien solucions màgiques. Ara sabem tots la veritat: no existeixen solucions màgiques i qui les proclama està clarament venent fum.

Quant a bernatcostas

Lloc i data de naixement Tordera (Maresme), 6 de novembre de 1981. Càrrec institucional Regidor de Promoció de la Vila i Relacions Institucionals de l\'Ajuntament de Tordera. Portaveu d\'ERC. Conseller de Promoció Econòmica i Serveis Educatius del Consell Comarcal del Maresme Càrrec actual a ERC Portaveu de la Secció Local de l\'Executiva Local de Tordera. Secretari de Política Municipal de la Federació Comarcal del Maresme. Vocal de l\'Executiva de la Sectorial de Política Internacional i Unió Europea. Formació i trajectòria professional Llicenciat en Ciències Polítiques i de l\'Administració per la Universitat Pompeu Fabra. Ha treballat de comercial d\'immobiliaria i de porter de cinema. En finalitzar els estudis treballà com a assessor de la Secretaria de Política Municipal d\'ERC, com a Coordinador de Promoció Econòmica i Cooperació Local del Consell Comarcal del Maresme, i posteriorment, com a tècnic a la Secretaria de Funció Pública i Modernització de l\'Administració del Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya. Fundador de l\'empresa de consultoria en comunicació política West Wing SL. Des de juliol de 2007 és Conseller delegat de Promoció Econòmica i Serveis Educatius del Consell Comarcal del Maresme. Des de gener de 2008 és regidor de Promoció de la Vila i Relacions Institucionals de l\'Ajuntament de Tordera. Trajectòria cívica Jugador d\'hoquei des dels quatre anys i fins els quinze. Durant un temps també fou jugador d\'escacs federat. Ha estat locutor de Ràdio Tordera durant vuit anys (del 1995 al 2003) on ha participat en programes informatius, d\'esports, \"magazines\" i musicals. És membre de l\'Agrupació l\'Amistat i col·labora amb l\'Associació de Voluntariat. Durant quatre anys (del 1999 al 2002) fou coorganitzador del Torneig d\'Estiu de Futbol de Sala. És soci del CIEMEN i del Circuït de Catalunya. Trajectòria política Començà a militar a Esquerra Republicana amb la majoria d\'edat (1999) i alhora a les JERC. Refunda amb Josep Garcia la Secció Local de Tordera (2000) i n\'exerceix la Presidència. Encapaçala la candidatura d\'ERC a Tordera en les eleccions municipals de 2003 i és escollit regidor. A les eleccions municipals de 2007 revalida l\'acta de regidor. És Secretari de Política Municipal de la Federació Comarcal del Maresme d\'ERC, de la que en va ser Secretari d\'Organització i Finances (2003-2007). Ingressa a la Comissió Sectorial de Política Internacional d\'Esquerra Republicana (2001), de la qual n\'és president (2005-2006), i actualment Vocal de Política Municipal. Conseller Nacional de les JERC (2004-2006). L\'abril del 2004, és nomenat candidat de la Regió I a les eleccions europees del 13 de juny. Conseller nacional d\'ERC en representació de les JERC (2005-2007).
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.