El final d’una etapa. La TUA tanca portes

Les majories absolutes de CiU ens van venir aparellades amb la creació de l’empresa pública municipal Tordera Urbanística Activa SLU. Per bé o per mal, aquesta empresa i al figura del seu director han estar l’esquer de la discòrdia i el debat polític els darrers mandats a Tordera. El model de creixement constructiu de Tordera, la gestió del sòl públic, les obres d’urbanització de les "urbanitzacions" i les grans quantitats de milions d’euros que ha gestionat l’han situat al centre de l’activitat política dels últims anys.

Ara la TUA tanca les seves portes. La Junta General de l’empresa -formada pel Ple de l’Ajuntament- vam aprovar el passat dimecres iniciar el procés per la seva dissolució de 31 de desembre. Era un tancament anunciat i era una de les condicions sine qua non que vam fixar des d’Esquerra per construir l’actual pacte de govern i que va acceptar CiU. Les properes setmanes, la Comissió Liquidadora que va nomenar la Junta General executarà el tancament.

Ara caldrà realitzar els balanços pertinents: ha fet la TUA la feina que havia de fer? L’ha fet bé? Quin resultat ha deixat a Tordera la seva actuació? Amb quina situació econòmica acaba la seva activitat?

M’agradaria dedicar alguns posts les properes setmanes a respondre aquestes preguntes amb profunditat, però de moment permeteu-me’n un petit apunt.

La TUA es va crear per fer tres coses: planificar urbanísticament el Tordera d’inicis del segle XXI, convertir les urbanitzacions en sòl urbà i promoure l’habitatge de promoció publica municipal.

 

  • La TUA ha aconseguit fer un nou pla general i reordenar el poble. Això és tant cert, com que aquesta reordenació passa per definir una ronda de circumvalació (necessària) on a dins i al voltant tot seran blocs de pisos ben alts molt poc esponjants.
  • Les grans urbanitzacions de Tordera ja són sòl urbà (Mas Mora, Terra Brava, Tordera Parc, Agora Parc) o estan en el camí (Sant Daniel), i en queden algunes pendents (Les Farreres, Can Domènech, Roca Rossa). S’havia de fer, però s’ha fet massa ràpid. Quan el boom urbanístic ha perdut pistonada, els veïns han començat a tenir problemes per poder pagar les obres i l’ajuntament ha d’assumir uns grans volums de despesa en serveis extres (aigua, recollida de residus, sanejament, enllumenat, zones verdes, etc.) que l’estan asfixiant. Calia fer-ho? Sí. Tot de cop? No.
  • El Departament de Medi Ambient i la Caixa han creat alguns pisos de protecció oficial o amb diferents règims de protecció a Tordera, però la TUA no ha aconseguit els seus objectius en aquest camp. Les promocions concertades a la Mullera i a les zones properes al cementiri han fracassat, i ni els nous sòls adquirits ni els subhastats per fer front a les diferents inversions municipals de la darrera època han servir per produir habitatges protegits de propietat municipal. Aquest és el gran fracàs de la TUA.

 

Quant a bernatcostas

Lloc i data de naixement Tordera (Maresme), 6 de novembre de 1981. Càrrec institucional Regidor de Promoció de la Vila i Relacions Institucionals de l\'Ajuntament de Tordera. Portaveu d\'ERC. Conseller de Promoció Econòmica i Serveis Educatius del Consell Comarcal del Maresme Càrrec actual a ERC Portaveu de la Secció Local de l\'Executiva Local de Tordera. Secretari de Política Municipal de la Federació Comarcal del Maresme. Vocal de l\'Executiva de la Sectorial de Política Internacional i Unió Europea. Formació i trajectòria professional Llicenciat en Ciències Polítiques i de l\'Administració per la Universitat Pompeu Fabra. Ha treballat de comercial d\'immobiliaria i de porter de cinema. En finalitzar els estudis treballà com a assessor de la Secretaria de Política Municipal d\'ERC, com a Coordinador de Promoció Econòmica i Cooperació Local del Consell Comarcal del Maresme, i posteriorment, com a tècnic a la Secretaria de Funció Pública i Modernització de l\'Administració del Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya. Fundador de l\'empresa de consultoria en comunicació política West Wing SL. Des de juliol de 2007 és Conseller delegat de Promoció Econòmica i Serveis Educatius del Consell Comarcal del Maresme. Des de gener de 2008 és regidor de Promoció de la Vila i Relacions Institucionals de l\'Ajuntament de Tordera. Trajectòria cívica Jugador d\'hoquei des dels quatre anys i fins els quinze. Durant un temps també fou jugador d\'escacs federat. Ha estat locutor de Ràdio Tordera durant vuit anys (del 1995 al 2003) on ha participat en programes informatius, d\'esports, \"magazines\" i musicals. És membre de l\'Agrupació l\'Amistat i col·labora amb l\'Associació de Voluntariat. Durant quatre anys (del 1999 al 2002) fou coorganitzador del Torneig d\'Estiu de Futbol de Sala. És soci del CIEMEN i del Circuït de Catalunya. Trajectòria política Començà a militar a Esquerra Republicana amb la majoria d\'edat (1999) i alhora a les JERC. Refunda amb Josep Garcia la Secció Local de Tordera (2000) i n\'exerceix la Presidència. Encapaçala la candidatura d\'ERC a Tordera en les eleccions municipals de 2003 i és escollit regidor. A les eleccions municipals de 2007 revalida l\'acta de regidor. És Secretari de Política Municipal de la Federació Comarcal del Maresme d\'ERC, de la que en va ser Secretari d\'Organització i Finances (2003-2007). Ingressa a la Comissió Sectorial de Política Internacional d\'Esquerra Republicana (2001), de la qual n\'és president (2005-2006), i actualment Vocal de Política Municipal. Conseller Nacional de les JERC (2004-2006). L\'abril del 2004, és nomenat candidat de la Regió I a les eleccions europees del 13 de juny. Conseller nacional d\'ERC en representació de les JERC (2005-2007).
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.