La TUA no ha servit per fer habitatge de protecció oficial

Fa uns posts (enllaç) vaig parlar del tancament de l’empresa municipal d’urbanisme Tordera Urbanística Activa (TUA). Un dels àmbits principals d’actuació d’aquesta empresa havia de ser la promoció d’habitatge de protecció pública. 


La creació d’habitatge protegit per part de la Generalitat de Catalunya -tot i els retards- és ja una realitat. De fet, les dues promocions a l’Avinguda de Països Catalans són ja una realitat. I, per altra banda, podríem comptabilitzar -encara que no són pròpiament públics-també els blocs de la Fundació La Caixa a la zona de l’Amistat.


El primer pas per assolir habitatges de promoció pública municipal era disposar de sòl edificable. I amb la promoció de la Mullera, i els plans parcials de Centre i Ponent (a la zona entre el centre vila i Sant Andreu, i als voltants del cementiri vell), això ja era una realitat.


Es va optar per realitzar un concurs públic de concessió d’aquests terrenys per tal que els promotors hi construissin els habitatges. És una fòrmula que havia de garantir que la inversió de l’Ajuntament fos nul·la, i que els riscos de la construcció fossin de l’empresa promotora. El preu a pagar, però, és que cal que una bona part d’aquests habitatges siguin de venda per tal que l’empresa rendibilitzi la inversió. Això, però, no seria un mal excessiu si s’hagués pogut tirar endavant.


La previsió era la següent:


  • 77 habitatges de lloguer de protecció pública: 45 a La Mullera i 32 a Sant Andreu.
  • 34 habitatges de venda en règim de preu concertat a La Mullera.
  • 32 habitatges en règim de lloguer a 10 anys, i posterior venda a preu concertat.


Però la previsió va fallar. L’empresa adjudicatària no va començar mai les obres i quan, finalment, se li ha requerit ha hagut de renunciar-hi. Quan el totxo donava de sí, l’obra tenia una bona rendibilitat. Actualment, cap empresa obtindria el benefici necessari per tirar endavant la promoció amb garanties.


Així doncs, estem com a l’inici. Tenim els terrenys, però no tenim els pisos de protecció pública. Potser en aquell moment, la TUA hauria pogut arriscar-se a exercir directament de promotor dels habitatges de protecció pública. Actualment, tal i com es troba la situació financera de l’Ajuntament és inassumible una operació d’aquest tipus.


I continuem sense habitatge de lloguer de promoció pública municipal.

Quant a bernatcostas

Lloc i data de naixement Tordera (Maresme), 6 de novembre de 1981. Càrrec institucional Regidor de Promoció de la Vila i Relacions Institucionals de l\'Ajuntament de Tordera. Portaveu d\'ERC. Conseller de Promoció Econòmica i Serveis Educatius del Consell Comarcal del Maresme Càrrec actual a ERC Portaveu de la Secció Local de l\'Executiva Local de Tordera. Secretari de Política Municipal de la Federació Comarcal del Maresme. Vocal de l\'Executiva de la Sectorial de Política Internacional i Unió Europea. Formació i trajectòria professional Llicenciat en Ciències Polítiques i de l\'Administració per la Universitat Pompeu Fabra. Ha treballat de comercial d\'immobiliaria i de porter de cinema. En finalitzar els estudis treballà com a assessor de la Secretaria de Política Municipal d\'ERC, com a Coordinador de Promoció Econòmica i Cooperació Local del Consell Comarcal del Maresme, i posteriorment, com a tècnic a la Secretaria de Funció Pública i Modernització de l\'Administració del Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya. Fundador de l\'empresa de consultoria en comunicació política West Wing SL. Des de juliol de 2007 és Conseller delegat de Promoció Econòmica i Serveis Educatius del Consell Comarcal del Maresme. Des de gener de 2008 és regidor de Promoció de la Vila i Relacions Institucionals de l\'Ajuntament de Tordera. Trajectòria cívica Jugador d\'hoquei des dels quatre anys i fins els quinze. Durant un temps també fou jugador d\'escacs federat. Ha estat locutor de Ràdio Tordera durant vuit anys (del 1995 al 2003) on ha participat en programes informatius, d\'esports, \"magazines\" i musicals. És membre de l\'Agrupació l\'Amistat i col·labora amb l\'Associació de Voluntariat. Durant quatre anys (del 1999 al 2002) fou coorganitzador del Torneig d\'Estiu de Futbol de Sala. És soci del CIEMEN i del Circuït de Catalunya. Trajectòria política Començà a militar a Esquerra Republicana amb la majoria d\'edat (1999) i alhora a les JERC. Refunda amb Josep Garcia la Secció Local de Tordera (2000) i n\'exerceix la Presidència. Encapaçala la candidatura d\'ERC a Tordera en les eleccions municipals de 2003 i és escollit regidor. A les eleccions municipals de 2007 revalida l\'acta de regidor. És Secretari de Política Municipal de la Federació Comarcal del Maresme d\'ERC, de la que en va ser Secretari d\'Organització i Finances (2003-2007). Ingressa a la Comissió Sectorial de Política Internacional d\'Esquerra Republicana (2001), de la qual n\'és president (2005-2006), i actualment Vocal de Política Municipal. Conseller Nacional de les JERC (2004-2006). L\'abril del 2004, és nomenat candidat de la Regió I a les eleccions europees del 13 de juny. Conseller nacional d\'ERC en representació de les JERC (2005-2007).
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.